Este foarte cunoscut faptul că operaţia bariatrică efectuată pe cale laparoscopică necesită anumite instrumente chirurgicale de sutură mecanică şi hemostază (coagularea vaselor); implicit de aici şi costurile intervenţiei, deoarece aceste instrumente nu sunt ieftine.

Ce sunt aparatele de sutură mecanică?

Sutura mecanică chirurgicală se realizează cu ajutorul unor staplere (funcționează asemănător unui capsator) care închid organul şi îl secţionează în acelaşi timp. Sunt instrumente foarte sigure de realizare a anastomozelor, practic la orice nivel al tubului digestiv (şi nu numai), în spatele lor fiind mulţi ani de cercetare medicală şi omologare. Ele ușurează foarte mult atât operațiile clasice și sunt practic indispensabile atunci când ne dorim o intervenție complexă laparoscopică, de genul micșorării de stomac (gastric sleeve) sau by-pass gastric. 

Cum funcționează instrumentele de hemostază?

Stomacul, intestinele sunt viscere abdominale bine vascularizate; pentru a putea efectua intervenții chirurgicale laparoscopice la nivelul lor trebuie să folosim aceste dispozitive de hemostază (oprirea sângerării) care au capacitatea de a coagula (închide) vasul de sânge și ulterior de al secționa. Alături de aparatele de sutură mecanică și aceste dispozitive de hemostază sunt absolut necesare pentru efectuarea operațiilor bariatrice

Atenție!

Pe piaţă au apărut suficient de multe generice, cu preţuri extrem de atractive, dar şi cu multe carenţe!!! Ca în multe alte situații un preț ”suspect” de mic poate însemna un kit pentru operația bariatrică de calitate îndoielnică.