Peste jumătate din toate procedurile bariatrice se efectuează la femeile de vârstă reproductivă. Studiile arată că cel puțin una din trei dintre aceste femei are disfuncție menstruală la momentul inițial. Chirurgia bariatrică poate duce la îmbunătățirea factorilor care stau la baza rezultatelor sarcinii și fertilității: greutatea corporală, diabetul zaharat de tip 2, disfuncția menstruală și sindromul de ovare polichistice. 

De asemenea, s-a demonstrat că intervențiile chirurgicale bariatrice reduc riscul dezvoltării diabetului gestațional și a hipertensiunii arteriale din sarcină la femeile care ramân însărcinate ulterior.

În cazul bărbaților, obezitatea influențează negativ potența sexuală, scazând nivelul testosteronului. Gravitatea disfunțiilor sexuale depinde atât de indicele de masă corporală (IMC), cât și de circumferința taliei. Reducerea depozitelor adipoase de la nivelul abdomenului în urma chirurgiei bariatrice determină creșterea fluxului sanguin către pelvis, fapt care stimulează funționarea normală a organelor genitale.