Cum ne afectează obezitatea viața de zi cu zi?
Obezitatea constituie un factor de risc pentru dezvoltarea mai multor boli cronice, printre care diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și chiar cancerul.
Obezitatea este datorată unui exces al masei de grăsime corporală, definită printr-o valoare a indicelui de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m2. Cauzele sunt numeroase și complexe, dincolo de nutriție și genetică, fiind implicați și mulți factori de mediu în dezvoltarea și instalarea acestei maladii. La scară mondială, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat după anul 1980.
Dar această boală, ea însăși cronică, poate de asemenea da naștere prejudecăților și stigmatizării, fenomene al căror impact nu trebuie neglijat. Consecințele sunt în egală măsură psihologice și sociale, obezitatea fiind una din cauzele fundamentale ale discriminării. Există de asemenea posibilitatea instalării unui cerc vicios: însăși depresia născută din obezitate să fie originea obiceiurilor alimentare nesănătoase, conducând persoanele ce cad victime la eviatrea activităților fizice și a îngrijirilor medicale.
E important să subliniem impactul negativ al obezității asupra calității vieții. Activitățile cotidiene precum mersul la cinema sau călătoriile pot deveni mai complicate iar asta conduce la anumite disturbări psihologice. Pot, deci, rezulta riscuri importante pe termen lung precum depresia și diminuarea stimei de sine. Având o imagine negativă asupra propriului corp și evitând contactele sociale, perspectiva asupra vieții și calitatea ei se pot înrăutăți drastic.
Fiecare persoană reacționează diferit și subiectiv în fața obezității. În toate cazurile însă, s-a dovedit că aceasta are un impact negativ major asupra sănătății și vieții cotidiene. Drumul spre prevenție și combatere a bolii, însă, este creionat: dietă sănătoasă, mișcare și îndrumare medicală.
Cei ce au ales să facă o schimbare majoră în stilul lor de viață, ieșind din rândul „victimelor” obezității, povestesc cum „au renăscut”, „au primit a doua șansă la viață”. Ieșind din umbra kilogramelor în plus, persectiva asupra vieții se schimbă radical. Pacienții privesc spre viitor cu speranță, încrezători în propriile puteri și cu dorința de a recupera toate bucuriile și experiențele pierdute sub greutatea obezității.