Chirurgia bariatrică

Obezitatea este la ora actuală o adevărată “pandemie”, o treime din populatia lumii fiind supraponderală, un sfert dintre acestia suferind de obezitate morbidă. Metodele conservatoare de tratament al obezităţii (dieta, exerciţiul fizic, medicaţia) aduc beneficii doar în cazul pacienţilor supraponderali şi eventual în obezitatea de gradul I. În obezitatea severă rezultatele sunt inconstante, rata de succes fiind sub 10%.

Tratamentul chirurgical este singurul care şi-a dovedit eficacitatea în cazul obezităţii morbide.

Chirurgia bariatrică sau a obezităţii are ca principal obiectiv reducerea excesului ponderal şi scoaterea pacientului cu obezitate morbidă din grupa cu risc excesiv de apariţie a complicaţiilor obezităţii: DZ tip2, hipertensiune arterială, infarct miocardic, cancer de colon, ovar,etc.

Ce tipuri de intervenţii bariatrice există?

Restrictive

care reduc aportul alimentar şi au ca organ ţintă stomacul; vorbim aici despre inelul gastric reglabil, gastric sleeve sau micşorarea de stomac şi despre plicatura gastrică

Malabsortive

ce reduc absorbţia intestinală a alimentelor prin şuntarea din procesul de digestive a unei părţi importante a intestinului subţire; istoria chirurgiei bariatrice descrie multe tehnici malabsorbtive, însă la ora actual cea mai cunoscută este diversia biliopancreatică

Mixte

o combinaţie între cele două, prototipul fiind bypass-ul gastric

Toate aceste tehnici se efectuează laparoscopic, ceea ce bineinţeles are avantaje incontestabile în evoluţia pacienţilor, în special obezi – mobilizare rapidă postoperator, spitalizare redusă, reluarea precoce a activitaţii, etc.

Cine sunt candidaţii pentru chirurgia bariatrică?

Indicaţiile chirurgiei bariatrice sunt bine cunoscute:

  • obezitatea morbidă, definită printr-un IMC de peste 40 kg/mp; un IMC de 40 kg/mp se traduce prin aproximativ 45 de kg peste greutatea normală în cazul bărbaţilor, respectiv 35 de kg în cazul femeilor.

  • obezitatea de gradul II, definită printr-un IMC între 35-40 kg/mp, dacă asociază comorbidităţi specifice: diabet, hipertensiune, cardiopatie ischemică, sindrom metabolic, apnee în somn, afecţiuni osteoarticulare,etc.

  • eşecul repetat al curelor de slăbire şi/sau istoricul vechi de obezitate.

  • pacient motivat, bine informat despre metodă, compliant în ceea ce priveşte viitoarele restricţii ce se impun postoperator, susţinut în demersul său de către apropiaţi.

  • vârsta între 18-60 de ani.

La ora actuală indicaţiile chirurgiei s-au extins şi către obezitatea de grad I (IMC între 30-35 kg/mp) asociată diabetului sau altor afecţiuni conexe; totodată a fost revizuit şi criteriul vârstei, extremele fiind extinse peste cele enunţate.

Ce beneficii are chirurgia bariatrică?

Chirurgia obezităţii te va schimba radical; intervenţia nu te va modifica doar din punct de vedere fizic, dar îţi va modifica substanţial şi modul de viaţă.

  • ameliorarea diabetului la peste 75% dintre pacienți

  • reducerea colesterolului la 70% dintre pacienţi

  • scăderea tensiunii arteriale la 62% dintre pacienţi

  • ameliorarea sindromului de apnee in somn (obstructivă) în 86% din cazuri, la 6 luni postoperator

  • ameliorarea durerilor osteo-articulare

  • ameliorarea incontinentei urinare

  • ameliorarea edemelor declive (picioare umflate)

  • ameliorarea starilor depresive la 2-6 luni de la operatie

  • reducerea mortalităţii prin obezitate sau prin complicatiile ei: 40% reducere a mortalităţii generale, 56% reducere a mortalităţii cauzată de bolile coronariene, 60% reducere a mortalitaăţii datorate cancerului, 92% reducere a mortalitatii datorate diabetului

Beneficiile chirurgiei bariatrice

Gastric Sleeve

cea mai populară intervenție bariatrică

Micșorarea stomacului sau operația ”gastric sleeve”

Gastric sleeve laparoscopic sau micşorarea de stomac este un procedeu bariatric modern, relativ nou, cu rezultate foarte bune nu doar în ceea ce priveşte reducerea greutății dar şi în ameliorarea sau vindecarea bolilor asociate obezităţii.

În ce constă operația de micșorare a stomacului?

Operația se efectuează laparoscopic și constă din îndepărtarea a aproximativ 70-80% din stomac (portiunea verticală), acesta fiind redus  de la un volum iniţial de aproximativ 2000ml la un tub îngust de maxim 100ml.

Scăderea ponderală după micșorarea de stomac se explică prin:

  • reducerea semnificativă a cantității de alimente consumate, obţinută prin îndepărtarea celei mai mari părți a stomacului și senzația că ești sătul ”mai repede”

  • îndepărtarea ariei de stomac ce răspunde de stimularea secreţiei ”hormonului foamei”, gherlina.

Ce avantaje are operaţia de micșorare a stomacului?

Determină o reducere eficientă şi durabilă a greutăţii; pacienții se vor sătura cu puțin și nu vor resimți senzația de foame

Ameliorează sau vindecă bolile asociate obezităţii, de exemplu diabetul sau hipertensiunea arterială

Nu determină malabsorbţie; deficienţele proteice, vitaminice, minerale sunt reduse față de bypass-ul gastric

Nu se implantează corpuri străine; nu necesită ajustare periodică, nu prezintă complicaţiile specifice inelului sau portului

Cum arata programul unui pacient pentru Gastric Sleeve?

1. Programul pre-operator

Programează o întâlnire cu medicul tău. Trebuie să știi că înainte de operație sunt necesare un set de analize și investigații: cardiace, pulmonare, endoscopice, de laborator. Vei fi îndrumat în acest sens cu ocazia primului consult pe care îl vei programa, când se va stabili și soluția adecvată pentru cazul tău. După efectuarea acestor investigații se va stabili și data pentru operație.

2. Operatia

Operația se efectuează laparoscopic, durează în medie o oră. Spitalizarea ulterioară va dura aproximativ 72 de ore.

3. Programul post-operator

După intervenție pacientul se ridică rapid din pat și începe o dietă cu lichide care va continua următoarele 10-15 zile. Va urma un program de nutriție pus la dispoziție de specialiștii noștri pentru o perioadă ce se poate întinde până la un an postoperator.

Costuri pentru Gastric Sleeve

Operațiile Gastric Sleeve se efectuează într-un spital privat dotat cu cea mai bună aparatură din domeniu, în Târgu-Mureș. Prețul afișat mai jos este cel total și include spitalizarea, instrumentarul, și medicația necesară. Acesta nu include însă analizele preoperatorii.

Costul operației în spital privat - 3,700 EURO

NOU - Pacienții asigurați (CNAS) cu obezitate morbidă și boli asociate și pacienții cu indicație pentru reintervenții bariatrice pot efectua aceste operații în spitalul public (de stat), cu bilet de trimitere.