Decizia de a vă supune unei intervenţii bariatrice trebuie să fie perfect conştientizată şi bine motivată. Operaţia vă va schimba radical şi în bine dar ea nu este un „cec în alb”, implicarea şi complianţa voastră fiind foarte importante în obţinerea celor mai bune rezultate. La început de drum trebuie să faceţi un angajament cu voi înşivă în ceea ce priveşte schimbarea radicală a stilului de viaţă ; acest angajament vă va motiva să respectaţi restricţiile pre şi postoperatorii imediate, iar pe parcurs vă va permite o scădere ponderală optimă, menţinerea acesteia şi creşterea calităţii vieţii.

În calitatea noastră de medici ce ne ocupăm cu tratamentul obezităţii vom încerca să aflăm istoricul detaliat al afecţiunii (pentru că noi considerăm obezitatea o boală). Ne interesează în mod deosebit, printre altele:

- de când aţi început să vă îngrăşaţi, şi dacă acest fenomen are legătură cu anumite boli, în special endocrinologice (hipotiroidia, boli ale glandei suprarenale, etc)?

– alte afecţiuni conexe sau nu obezităţii, tratamente cronice, intervenţii…

– ce obiceiuri alimentare aveţi: mese neregulate, aport alimentar excesiv, consumator împătimit de dulciuri, respectaţi pauzele dintre mese sau “ronţăiţi”câte ceva permanent?

– ce obiceiuri alimentare aveţi: mese neregulate, aport alimentar excesiv, consumator împătimit de dulciuri, respectaţi pauzele dintre mese sau “ronţăiţi”câte ceva permanent?

– ce cure de slăbire sau tratamente aţi urmat pe parcurs, ce efect au avut ele, cât de motivat sunteţi în lupta voastră cu kilogramele în plus, sunteţi o fire pozitivă, optimistă sau nu?

– ce susţinere aveţi din partea familiei, prietenilor, etc?

Pregătirea Preoperatorie

Ce analize sunt necesare în pregătirea unei operaţii bariatrice?

Explorări biologice

  • Hemoleucogramă

  • Probe de coagulare

  • Probe hepatice

  • Amilazemie

  • Uree, Creatinină

  • Glicemie à jeun

  • Electoforeza proteinelor

  • Profil lipidic

  • Ionogramă

  • VSH, TSH, FT4

  • Sumar de urină

Evaluare cardiologică

  • EKG

  • Ecografie cardiacă

  • Consult cardiologic

Ecografie abdominală cu studiul doppler al venei porte

Tranzit baritat cu studiul polului superior gastric

Endoscopie digestivă superioară cu înregistrare pe DVD şi test HP

Evaluare pneumologică

  • Spirometrie

  • Polisomnografie

  • Radiografie toraco-pulmonara de faţă

Odată ce decizia şi indicaţia pentru o anume operaţie bariatrică este stabilită, veţi intra întrun program de pregătire preoperatorie. Nu vă ascundem că din acest moment începe greul; este vorba despre anumite investigaţii absolut necesare stabilirii exacte a stării voastre generale de sănătate, a eventualelor afecţiuni asociate şi a potenţialelor riscuri. Iată mai jos principalele explorări ce fac parte din protocolul nostru de pregătire preoperatorie.

O menţiune specială ar trebui făcută în cazul evaluării pneumologice şi endoscopiei digestive. Foarte mulţi pacienţi obezi au apnee în somn (perioade de oprire a respiraţie); pentru viitoarea intervenţie şi anestezie este foarte importantă analizarea somnului (polisomnografia) şi eventual antrenamentul preoperator respirator (aşa numita mască CPAP). Gastroscopia poate releva un ulcer subclinic sau o gastrită, eventual o infecţie HP; toate necesită un tratament preoperator ce se poate extinde pe parcursul a 4-6 săptămâni.

Chirurgia bariatrică este un instrument puternic în lupta cu kilogramele în plus dar ea trebuie susţinută printr-un program compus din exerciţii fizice regulate şi o alimentaţie sănătoasă.

Intensificarea activităţii fizice înainte de intervenţia chirurgicală ajută la declanşarea scăderii în greutate prin stimularea metabolismului. Exerciţiul fizic este la fel de important în schimbarea stilului de viaţă ca şi dieta alimentară. Cu cât pacientul se deplasează mai mult cu atât şansele de reuşită în lupta cu kilogramele în plus cresc. Mersul pe jos, timp de 30 de minute în fiecare zi este benefic pentru pierderea în greutate.

Dieta preoperatorie pregăteşte pacientul în vederea intervenţiei chirurgicale şi pentru recuperarea rapidă postoperatorie.Dieta preoperatorie aplicată pacienţilor noştri este o dietă universală, hipocalorică, hiperproteică, aplicată şi de alte centre de chirurgie bariatrică.

– În funcţie de starea de sănătate, activitatea fizică şi greutatea pacientului, dieta hipocalorică este indicată a fi urmată cel puţin 10-14 zile înaintea intervenţiei chirurgicale.

– Dieta implică un aport scăzut de carbohidraţi şi grăsimi alimentare saturate şi un aport de 80-120 grame proteine zilnic, astfel încât aportul caloric total să fie sub 1200 calorii pe zi.

Există foarte multe tipuri de diete utile în pregătirea preoperatorie şi din acest motiv nu credem că este necesară postarea pe site a uneia sau alteia; ce este întradevăr important este respectarea principiilor enunţate anterior care, alături de determinarea voastră, vă va duce fără doar şi poate la reuşită.

Respectând dieta şi indicaţiile noastre veţi reuşi să vă plasaţi deja pe o pantă descendentă a curbei ponderale, încă înaintea intervenţiei; mai mult, respectarea acestor principii simple va reduce steatoza hepatică (grăsimea din ficat), în felul acesta reducându-i dimensiunea şi crescând şansele ca operaţia să decurgă facil pe cale laparoscopică. Unele şcoli de chirurgie bariatrică consideră că pacientul este pregătit pentru intervenţia chirurgicală când a pierdut 3.5-5 kg preoperator, prin dietă şi exerciţiu fizic.

Dieta preoperatorie